• Наша адреса: 39603, Полтавська область, м.Кременчук, вул.Богдана Хмельницького, 66
  • Реєестрація
  • Вхід

КРЕМЕНЧУЦЬКА ГІМНАЗІЯ №2

Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавьскої області

Міжнародна організація праці (далі — МОП) — одна із найстаріших міжнародних міжурядових організацій. За рішенням організації 28 квітня відзначають Всесвітній день охорони праці. За рекомендацією МОП девіз цьогорічного Всесвітнього дня охорони праці – «Вплив зміни клімату на безпеку та гігієну праці». Зміна погодних умов значно впливає на сферу праці, особливо на безпеку та здоров’я працівників. Тепловий стрес, забруднення повітря, ультрафіолетове випромінювання та інші екстремальні погодні явища стають частішими, підвищують ризик професійних захворювань та аварій.

Вперше під такою назвою його відзначали у 2003 році, але ідея започаткувати такий особливий день з’явилася після того, як у 1989 році американські та канадські робітники та профспілки провели День вшанування пам’яті працівників, які загинули на роботі. Цей день звертає додаткову увагу на те, що забезпечення безпечної та здорової праці в умовах зміни клімату — це важливе завдання, яке потребує спільних зусиль.

 

Відповідно до Указу Президента від 18.08.2006 № 685/2006, Всесвітній день охорони праці, 28 квітня, визначено Днем охорони праці в Україні, який запроваджено з метою привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворювань в нашій державі.

На підприємствах, організаціях, установах створюються служби охорони праці, які проводять з усіма працівниками вступний інструктаж з питань охорони праці, здійснюють загальний контроль за своєчасним проведенням навчання та перевірки знань з питань охорони праці працівників, своєчасним проведенням первинного, повторного, позапланового, цільового інструктажів з охорони праці працівникам, забезпеченням працівників відповідно до законодавства та вимог норм видачі спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального та колективного захисту та їх використання, проходженням попередніх та періодичних медоглядів працівниками; виконанням працівниками вимог діючих документів з охорони праці, посадових інструкцій та інструкцій з охорони праці тощо. 

Але навіть це не може, на жаль, повністю запобігти так званому “людському фактору”. Статистика чітко показує, що найбільш часті випадки травматизму на виробництві відбуваються саме тоді, коли знижується увага працівника. Це як правило відбувається наприкінці робочого дня, в кінці робочого тижня, рідше перед обідньою перервою, в тому числі внаслідок впливу кліматичних змін на організм людини. На жаль, через недбальство виконавця робіт, правила та інструкції з охорони праці, часто пишуться ціною здоров’я та життя працівників.

В умовах війни цей день набуває особливого значення. У той час, як країна втрачає найкращих, неприпустимо допускати смертельні випадки на виробництві. Важливо підвищити увагу працівників і керівництва підприємств, організацій та установ до питань безпеки та гігієни праці, постійно вдосконалювати систему управління охороною праці, впроваджувати найефективніші практики, щоб забезпечити безпеку на виробництві, проводити різноманітні заходи з профілактики виробничого травматизму та професійних захворювань.

 

Відповідно до зазначеної теми, яка визначена МОП в цьому році, Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області пропонує підприємствам, організаціям та установам області розробити і провести заходи з нагоди Дня охорони праці, та долучитися до його відзначення. 

В заходи пропонуємо включити наступні напрямки:

 Інноваційні та цифрові рішення для забезпечення безпеки на роботі;

 Кращий спеціаліст з охорони праці;

 Ефективні програми психосоціальної підтримки на роботі та її реалізація;

 Мистецтво, що рятує життя.

 

Цінність результатів будь-якої трудової діяльності не може бути вище цінності здоров’я та життя працівників. 

Тож, бажаємо безпечної праці для кожного з Вас!

Відділ профілактики та розслідування нещасних випадків Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області

 

 

ПОДІЛИТИСЯ У FACEBOOK